Amerikalı yönetmen Marty Callaghan tarafından çekilen “Ermeni İsyanı” adlı belgesel Ermeni lobisinin baskısıyla ABD’deki televizyonlarda gösterilmeyince Türk Tarih Kurumu devreye girdi. Kurum, belgeseli satın alarak sitesinde yayınlamaya başladı.
AMERİKALI yönetmen Marty Callaghan, pek çok Amerikalı’nın 1. Dünya Savaşı sırasında Ortadoğu’da yaşananları bilmediği düşüncesiyle 2006’da “Ermeni İsyanı 1894-1920” adlı, belgesel çekti. Yönetmen Callaghan, Türk, Amerikan, İngiliz arsivlerinin yanı sıra Türk, İngiliz ve Amerikan tarihçilerle röportajlar yaptı, arşivlerdeki film ve fotoğraflardan yararlandı. Ancak aradan geçen zaman boyunca belgesel Amerika’daki televizyonlarda yayınlanamadı.
KONGREDE GÖSTERİLDİ
Belgeselin hiçbir TV kanalında yayınlanmamasının arkasında Ermeni lobisinin olduğu ileri sürülürken, film, geçen yıl ABD Kongresi’nde gündeme geldi. Ermeni iddialarına yer veren “Aghet-Bir Soykırım” adlı belgeselin gösterilmesinin ardından, Türk kuruluşları da harekete geçti. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi bu belgesele yanıt olarak aynı binada Callaghan’ın çektiği belgeseli yayınladı.
Amerikan televizyonlarında ambargo uygulanan belgesel için Türk Tarih Kurumu devreye girdi. Belgeselin tarihi gerçekleri objektif olarak anlattığını belirten Türk Tarih Kurumu Ermeni Masası Müdürü Prof. Dr. Kemal Çiçek “Yönetmen Callaghan Türkiye’ye geldiğinde o zamanki başkan Yusuf Halaçoğlu’yla da röportaj yapmıştı.
Belgeselciyle iletişimimiz hiç kopmadı. Belgeselin televizyonla da yayınlanmadığını öğrenince geçtiğimiz aylarda Türk Tarih Kurumu olarak filmi satın aldık” dedi.
4 DİLE ÇEVRİLDİ
Türk Tarih Kurumu’nun internet sitesinde yayınlanmaya başlayan belgesel Türkçe’nin yanı sıra Arapça ve Fransızca’ya da çevrildi. Dünyaca ünlü tarihçilerle röportajların yer aldığı belgeselde, Yusuf Halaçoğlu’nun ve Devlet Arşivleri Genel Müdürü Yusuf Sarınay’ın yanı sıra Louisville Üniversitesi’nden Prof. Justin McCarthy de konuşuyor. 1 saatlik belgeselde, 2 milyondan fazla Ermeni, Türk, Kürt ve Azeri’nin hastalık, açlık, soğuk ve katliamlar sonucu öldüğü anlatılıyor.
Third Coast Films tarafından yapılan bu belgesel, Türk Devlet Arşivleri, ABD arşivleri, Rusya Federasyonu Arşivleri, Almanya Arşivleri, Bulgaristan Devlet Arşivleri, Romanya Devlet Arşivleri, Kaleidoscope Arşivleri, Ullstein Bild (1900 yılından itibaren yayın yapan bir gazete) arşivi ve BPK tarih arşivlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır. Ermeni, Amerikan, İngiliz, Alman, Fransız, Türk tarihçi ve araştırmacılarının bilgilerine başvurularak tamamen tarafsız ve bilimsel bir yapım ortaya konulmuştur. Bu belgeselde Balkan savaşlarından, Çanakkale savaşından, Sarıkamış'tan, Tehcirden, Van işgalinden, Erzurum işgalinden orijinal ve ilk kez yayınlanan görüntüler var.